A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

78 роковина Другого масового розстрілу євреїв нацистами у Вінниці у роки Другої світової війни

Дата: 15.04.2020 16:33
Кількість переглядів: 433

Щороку, 16 квітня єврейська спільнота міста Вінниця вшановує памʼять жертв Другого масового розстрілу євреїв, який відбувся 1942 року у Пʼятничанському лісі.

До початку Другої світової війни у Вінниці проживало близько 33 тис. євреїв. Перший масовий розстріл нацистами представників єврейської національності відбувся у вересні 1941 року, який забрав життя по різним даним від 12 до15 тис. осіб, більша частина з яких були жінки, діти та літні люди.  Другий масовий розстріл відбувся 16 квітня 1942 року, під час якого було страчено ще близько 10 тис. євреїв-ремісників та евакуйованих з війни.

У П’ятничанському лісі (тепер територія «Вінницязеленбуд») на братських могилах встановлено памʼятники – як символи однієї з найглибших ран в історії нашого міста.

Цього року, у звʼязку з карантиними заходами, повʼязаними із запобігінням  поширення в Україні коронавірусу COVID-19, вінницька єврейська громада не зможе провести мітинг-реквієм на місці масового знищення тисячі соплемінників. Але у кожній єврейській родині буде запалено поминальну свічку, прочитано молитву та вшановано памʼять невинно страчених хвилиною мовчання.

Також, у квітні вся світова єврейська спільнота вшановує День Катастрофи і героїзму європейського єврейства Йом а-Шоа – пам’ять про шість мільйонів євреїв, знищених нацистами у період Другої світової війни.

У цей день по всьому Ізраїлю звучить траурна сирена. На дві хвилини припиняється будь-яка діяльність, зупиняється транспорт. Люди завмирають в шанобливому і скорботному мовчанні. У будинках запалюють поминальні свічки. Саме цього дня проходить офіційна церемонія поминання жертв Катастрофи у меморіальному музеї «Яд ва-Шем» у Єрусалимі. Мільйони євреїв, які живуть в Ізраїлі і за його межами, читають заупокійну молитву «Кадиш».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень