A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

На Вінниччині відзначено 250 річницю створення Барської конфедерації

Дата: 14.05.2018 15:41
Кількість переглядів: 333

11 травня цього року у м. Бар відбулись заходи по відзначенню 250-ї річниці створення Барської конфедерації. Саме це подільське містечко пов’язане з важливими історичними подіями у історії Речі Посполитої ХVIII століття. Тут у 1768 році було розпочато створення  першого опору  частини польської шляхти і магнатів проти втручання Російської імперії у внутрішні справи Речі Посполитої.

Цій історичній подій було присвячено Міжнародну науково-історичну конференцію, організатором якої виступив Польський дім у м. Бар (директор – Маргарита Медведєва). Для участі у цьому заході прибули високоповажні гості з Польщі, а саме: Депутати Польського Сейму - Анна Мільчановська та Іренеуш Зиска, вице директор Товариства «Спільнота Польська» у Варшаві - Кшиштоф Лахманський, Генеральний консул РП у Вінниці – Дамян Чярчінський, а також польські науковці. Українська делегація, яку очолював заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк, була численно представлена істориками та краєзнавцями. У конференції також взяли участь працівники управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації (начальник управління – Ігор Салецький), Барський міський голови – Артур Цицюрський, голови польських громадських організацій України та Вінниччини, а також гості з польських міст - побратимів м. Бар.

Початком конференції було відкриття пам?ятної дошки на будинку Польського дому у м. Бар на честь учасників Барської конфедерації. Освячення дошки провів єпископ Одесько - Сімферопольської дієцезії Броніслав Бернацький.

У глядацькому залі Польського дому, де проходила конференція, було розгорнуто виставку картин майстрів, які взяли участь у художньому пленері, присвяченому тематиці конференції. З вітальними словами до організаторів та учасників конференції виступили високоповажні гості з Польщі. Привітав гостей і учасників конференцій заступник голови облдержадміністрації О. Крученюк. У своєму виступі він підкреслив важливість подій у історії двох народів, ювілейні річниці яких припадають на 2018 рік та засвідчив повагу і шану урядові та народу Польської Республіки за підтримку України у її нелегкі часи, яка також виборює своє право на свободу, вільність та суверенність.

Тематика конференція була представлена цікавими доповідями істориків та краєзнавців з Польщі та України. Захід відбувся на високому організаційному рівні за підтримки польських інституцій та управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень