A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ МІЖВІДОМЧОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПИТАНЬ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ЗАХИСТУ ТА ІНТЕГРАЦІЇ В УКРАЇНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО РОМСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ МЕНШИНИ

Дата: 15.05.2018 15:30
Кількість переглядів: 372

    Під головуванням першого заступника Міністра культури України Світлани Фоменко відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року. У засіданні  взяли участь  представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності  Аксана Філіпішина, координатор проектів Офісу Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Катерина Хертель, заступник Міністра  освіти і науки України Роман Греба, заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський, заступник Міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, а також представники інших центральних  та місцевих органів влади та керівники громадських інституцій, які опікуються питаннями  ромської національної меншини. 

    Перший заступник Міністра культури, заступник голови Міжвідомчої робочої групи Світлана Фоменко зазначила, що створення такого формату Міжвідомчої робочої групи отримало схвальну оцінку з боку європейських партнерів, які опікуються ромськоюпроблематикою, адже європейська практика має лише поодинокі приклади  функціонування  подібних структур.

    Основним фокусом уваги під час засідання стало обговорення проблеми розробки та реалізації регіональних планів заходів з реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року,  адаптованих під специфіку потреб  ромських меншин особливо в регіонах  компактного проживання  національних меншин. Зокрема,  відсутність індикаторів реалізації завдань, наразі тільки  дві області – Харківська та Черкаська затвердили нові регіональні плани заходів, в яких наявні кількісні показники.  

    Було широко обговорено діяльність профільних робочих груп. Моніторинг виконання рішень Міжвідомчої робочої групи продемонстрував, що на сьогоднішній день активно працює лише постійна робоча група з питань житлового забезпечення.  Одна із основних робочих груп з питань соціального захисту та охорони здоров’я не провела жодного  засідання, а представник Міністерства соціальної політики не взяв участь у сьогоднішньому засіданні. Ефективна діяльність саме цієї робочої групи надзвичайно важлива, оскільки низка проблемних питань з реалізації Стратегії, пов’язана з вирішенням соціальних питань ромської національної меншини.

    Також була відзначена важливість діяльності робочої групи з питань освіти і культури, зокрема в питанні забезпечення навчання дітей ромської національної меншини у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

    З доповідями про виявлені випадки нетолерантного ставлення до представників ромськоїнаціональної меншини та вжитті ними заходи щодо їх попередження виступили уповноважені представники Львівської, Одеської, Черкаської областей та Київської міської держадміністрації.

    Під час засідання було наголошено на неприпустимості  прояву нетолетарного ставлення  за національною ознакою у тому числі до представників ромської національної меншини та необхідності проведення превентивних заходів  щодо протидії таким проявам.

    З метою з’ясування  мотивів, що стали причиною нетолератного ставлення до осіб ромськоїнаціональності Львівській, Одеській, Харківській, Черкаській обласним, Київській міській держадміністрації доручили у найближчий термін провести робочі наради із обов’язковим залученням представників відповідних територіальних управлінь національної поліції та громадських об’єднань ромів та виробити механізми спільних дій щодо запобігання виникнення подібних ситуацій.

    Для підвищення ефективності реалізації Стратегії та внесення пропозицій щодо перегляду Плану заходів з реалізації Стратегії вирішено проводити засідання відповідних постійних робочих груп не рідше, ніж один раз на півроку та інформувати про їх результати.

    Також Міністерство культури ініціювало проведення за участю міжнародних експертів та окремих облдержадміністрації семінару-практикуму з механізму розроблення регіональних планів заходів  із забезпечення інтеграції в суспільство ромської національної меншини із кількісними та якісними показниками реалізації завдань.

 

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=6DF2F6777DDC83F88616F70B8245AF9B.app2?art_id=245366157&cat_id=244913751


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень