A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Польські громади Вінниччини дбають про могили прадідів.

Дата: 02.05.2018 15:29
Кількість переглядів: 398

Вже біля 10 років в області серед польських національно-культурних товариств діє проект «Збережемо могилу прадіда». Щорічно громадські організації польської спільноти упорядковують римо-католицькі цвинтарі, які відносяться до пам'яток історії та культури Вінниччини.

Так, 21 квітня ц.р. члени організації "Конфедерація поляків Поділля - ХХІ століття" у Вінниці (голова товариства – Олена Гаврилюк) виїхали на весняне прибирання старого католицького цвинтаря у селі Мовчани Жмеринського району, яким опікуються протягом шести років. Окрім весняних робіт на цвинтарі, організація щорічно влітку проводить реконструкцію старовинних пам'ятників, склепів тощо спільно з молодіжною організацією з Дольношльонського воєводства. В цьому році також заплановано проведення такої акції.

28 квітня ц.р. члени громадської організації «Спілка поляків Вінниччини» (голова товариства – Алла Ратинська) провели роботи по упорядкувальнню на римо-католицькому цвинтарі у с. Пикові Калинівського району. Історію цього села, пов'язаного з іменем видатного подолянина Яна Потоцького, на протязі чотирьох років вивчає та відроджує товариство. Тут у 2015 році, за його ініціативі на сільському цвинтарі було встановлено пам'ятний знак Яну Потоцькому та у 2017 році відкрито двомовну пам'ятну дошку на будинку, де колись знаходилося помістя родини Потоцьких. Щорічно члені Спілки поляків доглядають за пам'ятним знаком та проводять очисні роботи на старовинній частині сільського римо-католицького цвинтаря.

Проект «Збережемо могилу прадіда» реалізовується при підтримці  управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, зокрема, «Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки», що є важливим у сприянні розвитку активності національних громад щодо збереження спільної історії подільського краю.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень