A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Досвід взаємодії з національними спільнотами представлено на колегіальній зустрічі щодо захисту національних меншин в Республіці Сербія

Дата: 29.05.2019 15:20
Кількість переглядів: 327

В рамках участі у проекті Ради Європи «Захист національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в України» начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький у складі української делегації взяв участь у навчальному колегіальному візиті до Республіки Сербія. До складу офіційної делегації під головуванням директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрія Юраша увійшли представники Ради Європи, Уповноваженого Верховної Ради з прав дитини, недискримінації та гендерної рівності, Міністерства освіти і науки України, Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України та регіональних підрозділів у справах національностей та релігій із Запорізької, Вінницької, Чернівецької та Тернопільської обласних державних адміністрацій.

Метою візиту було ознайомлення з питаннями щодо навчання мовами національних меншин, функціонування органів виконавчої влади, що опікуються питаннями захисту прав національних меншин.

У ході першого дня заходу українська делегація у м. Белград відвідала профільні державні інституції Сербії, які реалізують і забезпечують право національних меншин на збереження власної ідентичності. У рамках візиту відбулася зустріч в Офісі з прав людини та національних меншин, де ознайомлено з найкращими практиками Сербії щодо захисту національних меншин, попередження злочинів на ґрунті ненависті.

У Міністерстві освіти, науки і технологічного розвитку обговорено питання щодо організації освіти мовами національних меншин.

Потому українці ознайомилися з досвідом Міністерства культури і медій та Міністерства державного управління та місцевого самоврядування.

Протягом другого дня візиту до Республіки Сербія у м. Новий Сад Автономного краю  Воєводина відбулася зустріч з представниками національних рад національних меншин. Зокрема, з Національними радами української, угорської, словацької, чеської етнічних меншин та Національною радою русинів. Під час зустрічей обговорено передові практики та досвіт Національних рад щодо захисту національних спільнот.

Окрім того, в ході візиту відбувся діалог начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігоря Салецького з головою Національної ради української національної меншини Сербії Миколою Ляховичем, під час якого на комунікативному рівні досягнуто домовленості щодо підписання угоди про співпрацю між Національною радою української національної меншини Сербії та Радою національних товариств Вінниччини в частині розвитку народної дипломатії.

Наостанок, на зустрічі з представниками Воєводини обговорено найкращі практики щодо забезпечення захисту національних меншин на регіональному рівні.

Ігор Салецький на прикладі Вінниччини поділився досвідом взаємодії Вінницької обласної державної адміністрації з національними спільнотами Вінниччини, акцентував увагу на діяльності обласної Ради національно-культурних товариств Вінниччини та роботі Центру національних культур Вінниччини.

«На Вінниччині активно впроваджується перехід системи міжнаціональних взаємовідносин на новий рівень – рівень стратегічного партнерства та порозуміння між органами державної влади та національно-культурними товариствами. Завдяки ресурсу Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 років в області створено ефективну модель міжетнічних взаємовідносин, яка дає можливість національним спільнотам, що проживають на території області, реалізувати своє право на збереження етнічної самобутності та розвивати ефективний діалог з органами влади та іншими спільнотами», - зазначив Ігор Салецький.

Разом з тим, посадовець детально зупинився на виконанні практичних кроків, які реалізуються в області для досягнення міжнаціональної злагоди.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень