A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

ВІДБУЛОСЯ ПЕРШЕ ЗАСІДАННЯ ЕКСПЕРТНОЇ РАДИ МІНКУЛЬТУРИ З ПИТАНЬ ЕТНОПОЛІТИКИ

Дата: 20.01.2017 15:12
Кількість переглядів: 502

    Під головуванням першого заступника Міністра культури України  Світлани Фоменко відбулося перше засідання Експертної ради Мінкультури з питань етнополітики. Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства Культури України.

  До складу Експертної ради з питань етнополітики ввійшли провідні науковці, фахівці з питань етнополітики та міжнаціональних відносин науково-дослідних установ, представники інститутів громадянського суспільства, а також органів центральної влади, до компетенції яких належать вирішення зазначених  питань.

   Відкриваючи засідання, Перший заступник Міністра культури Світлана Фоменко відмітила, що Міністерством культури України створено постійно діючий консультативно-дорадчий орган - Експертну раду з питань етнополітики саме з метою здійснення змістовного моніторингу, аналізу та оцінки процесів, що відбуваються у сфері етнополітики, проведення фахових консультацій та вивчення проблемних питань, пов'язаних з реалізацією державної політики у сфері міжнаціональних відносин та захисту прав національних меншин.

    «Нарешті ми можемо зосередити свою увагу на побудові  конструктивної роботи. Під час сьогоднішнього засідання ми маємо визначити основні питання, над якими ми маємо працювати в подальшому», - наголосила Світлана Фоменко.

  «Сьогоднішнє засідання передбачає також опрацювання питань, які наразі гостро стоять перед державою –  розробка   нових законодавчих актів та нормативних актів, які на сьогодні знаходять на різних етапах і рівнях опрацювання, проте в реалізації яких ми зацікавлені».

  Зі свого боку директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш  зазначив, що без широкої,  авторитетної та виваженої підтримки, яку відомство вбачає в Експертній раді, вирішити нагальні питання етнополітики навряд чи вдасться. Він також відзначив, що Рада представлена  висококваліфікованими експертами в своїй галузі, думка  яких є основоположною і базовою для діяльності в цій області Мінкультури.

    Члени Експертної рада визначили регламент першого засідання та перелік питань, які планується розглянути під час роботи. Зокрема своїми першочерговими завданнями  Експертна рада вбачає проведення змістовного моніторингу, аналізу та оцінки суспільних процесів, що відбуваються як в Україні, так і за її межами, а також причин виникнення проблем у процесі формування та реалізації державної політики у цій сфері.

    Своїм рішенням Експертна рада більшістю голосів обрала  Головою  ради – доктора політичних наук, професора, завідувача відділу етнополітології Інституту політичних і етнонанаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса НАН України, академіка Української академії політичних наук Віктора  Войналовича, окремим об'єктом наукового пошуку якого стало з'ясування сфер взаємодії політики і релігії, держави, церкви і суспільства у сучасному політичному процесі.

    «Абсолютно правильний підхід і абсолютно правильна проблема – з цим  ми будемо стикатися весь час. З одного боку – ми розуміємо, що потрібно з точки зору національних інтересів, а з іншого боку – будемо стикатися з політичними рамками законотворчості. Тому ми маємо водночас виробляти спільні концептуальні погляди, а з іншого фіксувати ті чи інші законопроекти, які мають політичний резонанс», - висловив своє бачення роботи Експертної Ради директор політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень