A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК МІНІСТРА КУЛЬТУРИ СВІТЛАНА ФОМЕНКО РОЗПОВІЛА ПРО ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ВІДОМСТВА У СФЕРІ МІЖНАЦІОНАЛЬНИХ ВІДНОСИН, РЕЛІГІЇ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН

Дата: 30.08.2017 13:06
Кількість переглядів: 313

    Під час  конференції на тему: "26 років Незалежності України - досягнення та перспективи, розвиток державної етнонаціональної політики», яка відбулася в ІА «Укрінформ», перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко розповіла про основні напрямки діяльності та першочергові завдання, які ставить перед собою відомство в частині реалізації державної політики у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин. «Тема нашої Незалежності і етнополітики йдуть пліч-о-пліч. Зараз, коли ми святкуємо становлення нашої державності і можемо підсумувати досягнення за 26 років існування Української держави, ми все ж таки стикаємось з певними проблемами, пов’язаними з виробленням державної етнополітики в Україні, але поруч з проблемами завжди є досягнення. І наскільки ефективно ми будемо співпрацювати, наскільки тісно будемо спілкуватися і мати спільні майданчики для діалогу, для дискусії, настільки успішним буде наша політика в подальшому», - сказала під час свого виступу Світлана Фоменко.

    Перший заступник Міністра культури також повідомила про заплановані структурні зміни в Міністерстві культури у контексті  рішення Уряду по реформуванню державної служби.

   «У Міністерстві культури на його запрошення був проведений функціональний аудит, який здійснювався експертами Європейської Комісії, і однією з їх рекомендацій  є створення генеральних директоратів  за принципом розподілу політик, у тому числі створення  директорату з питань етнополітики і релігій», - розповіла Світлана Фоменко.

    «На сьогодні у відомстві існує Департамент у справах релігій та національностей, але ми хотіли б поглибити функціонал цього напряму, тому запропонували створити генеральний директорат. Основними завданнями цього структурного підрозділу є аналітика, вивчення потреб та проблемних питань, у тому числі в законодавчій сфері і заповнення цих лакун. Статистична, аналітична діяльність, все що пов’язано з виробленням політики – все буде в генеральному директораті».

    На її думку, зміни, які мають пожвавити роботу в напрямку  ефективної державної політики з цих питань – є  активізації діяльності існуючих та  створення нових консультативно-дорадчих органів при Мінкультури.

    Так, у Мінкультури створена та ефективно діє Експертна рада з питань етнополітики, до складу якої запрошені науковці, фахівці, експерти та громадські діячі, які можуть і допомагають у вирішенні державницьких завдань. Зокрема, рада працює над створенням Концепції державної етнонаціональної політики в Україні. 
Одним із завдань цієї Ради  є  також вироблення законодавчих пропозицій. Разом з тим надзвичайно активна Громадська рада при Міністерстві культури,  в рамках якої працює Комісія з питань міжнаціональних відносин та культурного  розмаїття. До складу цієї Комісії входять 11 організацій, які активно працюють в постійному діалозі з відомством.

    За словами Світлани Фоменко, у процесі створення  також Міжвідомча робоча група з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року. Наразі, створена робоча група щодо виконання плану заходів з цієї Стратегії, а також запрацював Секретаріат Міжвідомчої робочої групи на базі Департаменту у справах релігій та національностей. У процесі створення  знаходиться Рада національних організацій України, до складу якої будуть залучені  представників етнонаціональних організацій.

    «Якщо говорити про міжнародні двосторонні органи, то на сьогодні ми маємо три комісії з забезпечення прав національних менших – україно-словацьку, україно-румунську і україно-угорську, які опікуються відповідно питаннями тих нацменшин, які представлені і  в Україні, і українські меншини закордоном. Відновлено роботу україно-німецької комісії з питань забезпечення прав німецької меншини в Україні тощо»,  - розповіла Світлана Фоменко.

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article;jsessionid=46E3C2E12790B65BF10C7F0B2EA22FF5.app2?art_id=245273090&cat_id=244913751


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень