A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

В АФІНАХ ВІДБУЛОСЬ 15-ТЕ ЗАСІДАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО КОМІТЕТУ ЕКСПЕРТІВ З ПИТАНЬ РОМІВ ТА КОЧІВНИКІВ

Дата: 01.06.2018 12:17
Кількість переглядів: 302

 

     З 22 по 25 травня у Афінах (Греція) проходило 15-те засідання Спеціального Комітету експертів  з питань ромів та кочівників (Ad Hoc Committee of Experts on Roma and TravellerIssues – CAHROM), за участі 36 представників держав-членів Комітету, офіційних представників інституцій Ради Європи та незалежних експертів, які репрезентували європейські структури, що займаються проблематикою суспільної та соціальної інтеграції ромської меншини. Від України у засіданні взяв участь директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

     Основна увага експертів була зосереджена на питаннях специфіки соціального інтегрування ромів та географічному та соціальному картографуванню (мепінгу) громад ромів і кочівників у країнах-учасниках. Важливим досвідом у цій площині поділилися представники Греції, Великобританії, Словаччини й Угорщини.

    Зокрема, представник Словаччини продемонстрував підготовлений та випущений 2016-го року атлас ромських поселень у цій країні. З цього приводу також виступив представник України, який розповів про плани України розпочати в найближчому часі відповідний проект, долучивши до його реалізації авторитетних міжнародних партнерів, зокрема Міжнародний Фонд «Відродження», що має спеціальну ромську програму вже майже 20 років,  та Європейський центр з питань меншин, базований у місті Фленсбург (Німеччина). Також Андрій Юраш зауважив, що безпосередні організаційні зусилля щодо здійснення проекту будуть покладені на Секретаріат Міжвідомчої робочої групи з питань імплементації ромської Стратегії в Україні, яка діє при Кабінеті міністрів України. Ідея визначення місць компактного проживання ромської спільноти та з’ясування реальної чисельності осіб, які в них проживають, передбачатиме кілька етапів реалізації. На першому з них має відбутися узгоджувальний семінар за участі представників виконавчих структур України, ромськихорганізацій та незалежних українських і зарубіжних експертів, які мають обговорити методологію та конкретні практичні кроки щодо здійснення такого дослідження. Після цього головна активність має бути перенесена в українські регіони (Захід, Центр, Південь і Схід), де на кількох робочих нарадах-семінарах буде представлена та обговорена статистика, яка відображає чисельність і географію проживання ромів на рівні місцевих локальних спільнот-громад. Після затвердження та верифікації інформації первинного регіонального рівня вона має бути опрацьована, узагальнена та представлена у доступній формі на кількох семінарах-конференціях загальнонаціонального рівня, відображаючи всеукраїнські тенденції та підсумовуючи їх у візуальній  площині (наприклад, карта поселень, статистика і таблиці, які відтворюють ситуацію у кожній з областей України тощо).

   Запропонована Україною концепція реалізації дослідження викликала жваве зацікавлення і підтримку з боку виконавчих структур Комітету.

    Під час роботи Комітету учасники також відвідали одне з типових ромських поселень у Греції (Влихос), розташованого у муніципалітеті Мегара на відстані близько 60 кілометріввід Афін. У рамках запропонованого грецькою стороною візиту гості могли познайомитися з побутовими умовами, в яких мешкають різні прошарки ромської громади Влихос, відвідати Комунальний центр з надання соціальних послуг.

 

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245371552&cat_id=244913751


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень