A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

ПІДПИСАНО ПРОГРАМУ СПІВРОБІТНИЦТВА МІЖ МІНІСТЕРСТВОМ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ ТА МІНІСТЕРСТВОМ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ ГРУЗІЇ НА 2019-2023 РОКИ

Дата: 01.06.2018 12:09
Кількість переглядів: 308

    Сьогодні, 31 травня відбулось підписання Програми  співробітництва між Міністерством культури України та Міністерством культури та спорту Грузії  на 2019-2023 роки.

    Документ про співробітництво  двох відомств у галузі культури підписали  Міністр культури України Євген Нищук та Міністр культури та спорту Грузії Міхеїл Гіоргадзе.

    Програма  має на меті розвивати культурне співробітництво та обміни у сферах культури та мистецтва між Україною та Грузією, зосереджуючись на пріоритетності невід'ємних прав особистості на культурну самобутність, свободу творчості, культурне самовираження, доступ до культурних цінностей та задоволення духовних потреб, визнаючи рівну гідність національних культур усіх народів і прагнучи сприяти їхньому взаємозбагаченню при повазі до самобутності кожної з них. 

    «Так склалося історично що між Україною та Грузією є давні  дружні зв’язки, які нас міцно пов’язують - культурні, наших традицій, наших історичних діячів. І найголовніше, що між нашими народами завжди існувала непідробна та щира дружба. Сьогодні ми підтверджуємо це офіційним документом, продовжуємо широкомасштабне співробітництво у культурній сфері – в частині культурної спадщини, мистецтва, розвитку мистецької освіти, кінематографії, креативних індустрій. Це системний документ, який дає можливість  ефективного планування і підтримки  у реалізації культурних проектів обох країн, у тому числі і створенні ко-продукції та розширенні культурного ринку. У нас є спільний інтерес у співпраці, ми можемо отримати  гарний досвід один у одного.  Це  добра спільна дорога  до об’єднання через культуру наших справді братських  народів», - наголосив Міністр культури України Євген Нищук.

    За словами Міністра культури та спорту Грузії Міхеїла Гіоргадзе, підписання Програми стане гарною системною базою для  налагодження зв’язків та поглиблення співробітництва між двома країнами.

    «Стосунки між нашими країнами відзначаються дружньою та  надзвичайною активністю у частині співпраці, зокрема, напряму між  культурними інституціями, які мають велику підтримку з боку держави. Я переконаний,  що наше подальше співробітництво матиме велике майбутнє  і буде  корисним для обох країн», - сказав  Міхеїл Гіоргадзе.

    Сторони  домовились обмінюватися досвідом участі у програмах Європейського Союзу та Ради Європи у сфері культури, а також досвідом реалізації конвенцій ЮНЕСКО та Ради Європи. Велика зацікавленість також  у площині розвитку культурних і креативних індустрій, реалізації спільних проектів, участі у навчальних програмах у сферах дизайну, медіа, анімації тощо.

    Програма передбачає проведення обміну делегаціями експертів з метою поширення кращих практик культурної політики, стратегічного планування, системи фінансування культури та інших напрямів управління та менеджменту у сфері культури.

    Сторони сприятимуть участі солістів, колективів і експертів у сфері хореографії, встановленню прямих контактів між театрами та обміну театральними колективами та їх участі у міжнародних фестивалях, семінарах, майстер-класах  та інших заходах, що відбуваються на території кожної з держав.

Також сторони сприятимуть співробітництву у сфері кінематографії та підтримуватимуть спільне кіновиробництво і двосторонні проекти у сфері кінематографії, надаватимуть підтримку участі кіновиробників та фахівців держави-партнера у відповідних заходах.

    Відомства обох країн сприятимуть встановленню прямих контактів між музеями та бібліотеками обох держав. У тому числі, обмінюватись досвідом та інформацією щодо використання інформаційних технологій у системі управління бібліотечними та музейними фондами. Підтримають у межах своїх можливостей переклад та публікацію літературних творів українських та грузинських авторів, сприятимуть роботі перекладачів, а також підтримують організацію пов’язаних з цим заходів, включаючи дискусії, семінари, симпозіуми, презентації книг, перекладів та авторів.

    Окрім того сторони домовились сприяти встановленню прямих контактів між установами та організаціями, що опікуються охороною культурної спадщини, а також  обміну фахівцями у сфері культурної спадщини та їхній участі у міжнародних наукових симпозіумах, конференціях і семінарах, які проводяться в Грузії та Україні. Відповідно до чинних норм міжнародного права і національного законодавства, докладатимуть зусиль до вжиття спільних заходів з метою запобігання незаконному ввезенню та вивезенню об’єктів культурної спадщини та здійснюватимуть обмін відповідною інформацією.

 

Джерело:http://mincult.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245372721&cat_id=244913751


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень