A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

На Хмільниччині відбулася презентація книги митрофорного протоієрея Володимира Леванчука «Вірую…во єдину Святую, Соборну і Апостольську церкву. Хмільницька земля: люди, гріхи, роки»

Дата: 05.02.2018 11:14
Кількість переглядів: 317

2 лютого, в малому залі Хмільницького районного Будинку культури відбулася презентація книги митрофорного протоієрея, настоятеля Покровського храму в Хмільнику Володимира Леванчука «Вірую…во єдину Святую, Соборну і Апостольську церкву. Хмільницька земля: люди, гріхи, роки».

Участь в урочистому заході взяли заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк, голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич, заступник голови Хмільницької районної ради Анатолій Войцещук, міський голова Сергій Редчик, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк, начальник управління у справах національностей і релігій Ігор Салецький, депутат обласної ради  Жанна Дмитренко, головний редактор літературно-мистецького журналу «Вінницький край» Вадим Вітковський, духовенство Хмільниччини, родина та прихильники творчості Володимира Леванчука.

«В Хмільницькому районі було зруйновано 54 храми, коли була епоха абсолютної зневіри.  Дякуючи автору, його титанічній роботі, встановлено історичну справедливість, коли, який храм було зруйновано, коли, в якому храмі було відкрито першу школу. Впевнений, що ця книга свого часу буде користуватися шаленим попитом, більше, як історична книга», - зауважив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк та подякував отцю Володимиру за велику працю задля виходу книги.

«Завжди захоплювався тим, як отець Володимир може організувати свою роботу. Окрім служби в храмі, він займається духовним вихованням дітей в недільній школі при храмі та ще й знаходить час займатися колосальною дослідницькою роботою, кропіткою працею в архівах і видавництвом таких книг. Щиро бажаю, щоб ваш творчий запал ніколи не проходив, а у вашій нелегкій роботі натхнення у справі виховання молодого покоління, успіхів у вашій духовній справі», - сказав голова райдержадміністрації Євгеній Буткевич.

«Той, хто не знає свого минулого, не має майбутнього. Книга говорить про те, як довгий час віру, а значить і український народ хотіли знищити. Бажаю вашому приходу  та вашим прихожанам здоров'я, хай любить і шанує вас Бог, хай люблять і шанують вас люди, хай і надалі у вас буде натхнення писати такі книги»,- сказав заступник голови районної ради Анатолій Войцещук.

«Книга- це музика слова, музика світлин, музика людських доль, це те, що залишається назавжди. Міняються покоління, міняються людські долі, міняються світлини, а книга залишається. І коли пройде багато часу, наші нащадки будуть гортати цю книгу та згадувати цю чудову людину – отця Володимира, який вперше в історії районів Вінниччини попрацював над потужною історичною книгою. Дорога кожного з нас веде до храму, якщо храм є в наших душах, а храм є в кожній нашій душі. Книга-вічна», - сказала директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк.

"Глибина ваших знань, викладених у цій книзі, в майбутньому зможе повністю вписати Хмільницьке благочиння у велике історичне видання. У цьому році ми відзначаємо 1030-річчя хрещення Київської Русі. Думаю, що видання вашої книги стане чудовим початком відзначення цієї ювілейної дати на Вінниччині", - відзначив начальник управління у справах національностей і релігій облдержадміністрації Ігор Салецький. 

Гості привітали Володимира Леванчука з виходом книги у світ гарними словами, віршованими рядками, а творчі пісенні колективи та аматори щирими піснями.

У 2017 році на теренах району вийшло  20 книг, в яких розповідається  сторінки минулого сіл району та поезія наших земляків.

Довідково. Книга  «Вірую… во єдину Святую, Соборную і Апостольськую Церкву. Хмільницька земля: люди, гріхи роки» видана за  сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради та стала  20 книгою в Хмільницькому районі, в яких розповідається  сторінки минулого сіл району та поезія наших земляків.

За дослідженнями відомого історика Хмільниччини Василя Маринича церкви у краї існували вже у ХІІІ - ХІУ століттіях. У Хмільнику за стародруками у 1515 році нараховувалося 320 будинків, 4 православних священика, 7 євреїв. Цікаві і дані із стародруків про першу церкву Покрови у м. Хмільнику. Дружина хмільницького старости Предслава Лянцкоронського в честь перемоги чоловіка над татарами у 1570 році у Білгороді побудувала церкву Покрови Пресвятої Богородиці у м.Хмільнику.

Книга протоієрея Володимира Леванчука розповідає про найстаріші храми, які існували на території міста та району, зібрані світлини церков, які  в радянські часи були знищені та світлини храмів, які гостинно відчинили двері у роки Незалежності. 

За книгою «Вірую… во єдину Святую, Соборную і Апостольськую Церкву. Хмільницька земля: люди, гріхи роки»   в ХІХ - ХХ століття у краї існувало 5 монастирів,  64 церкви. В  нинішні часи старовинних храмів збереглося близько 10. Матеріали, що вміщено до довідника надають можливості простежити основні віхи в історії хмільницьких храмів, дізнатись про тих, хто служив Богові і людям, яка доля храмів протягом двох останніх століть.

На сторінках цього видання минуле переплелось із сьогоденням. Це унікальний подарунок краянам. Це видання закликає нас свято відноситись до храмів прадідів, пам’ятати минуле, сьогодні з гідністю  будувати майбутнє. 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень