A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Валерій Коровій взяв участь у відкритті виставки «Бути собою» до 125-ої річниці від дня народження патріарха Йосифа Сліпого

Дата: 13.05.2017 10:09
Кількість переглядів: 360

Сьогодні, 12 травня, у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбувся науковий симпозіум  і презентація виставки про життя і діяльність Йосифа Сліпого – Верховного архієпископа Української Греко-Католицької Церкви. Захід проходив на честь 125-ї річниці від його народження, яке відзначлось17 лютого.

 Слід зазначити, що Рішенням Синоду Єпископів УГКЦ 2017 рік проголошений Роком пам’яті патріарха Йосифа Сліпого. Крім того, постановою Верховної Ради України №1807-VIII від 22.12.2016 р. «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2017 році» оголошено про урочисте відзначення цієї пам’ятної річниці на державному рівні. 

У Вінницькому краєзнавчому музеї урочистий захід на честь 125-річчя патріарха Йосифа Сліпого відкрила його директор - Катерина Висоцька.

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій у вітальному слові підкреслив, що Україна нині проходить дуже важкий період на шляху свого розвитку: «Ми маємо багато запитань, шукаємо на них відповіді на предмет причетності до майбутнього нашої держави. Так склалось, що відповіді ми часто знаходимо у духовному спадку людей, яких уже немає серед нас.  Сьогодні ми вшановуємо великого патріота - патріарха Йосифа Сліпого - людину, яка є для кожного з нас великим дороговказом щодо необхідності єднання та усвідомлення того, що в нас одна країна, один народ і дуже велике прагнення створити нову європейську сучасну державу».

 Свої вітання учасникам зустрічі від імені депутатів обласної та міської Ради висловили голова обласної Ради Анатолій Олійник та заступник Вінницького міського голови Галина Якубович. 

Також перед початком наукової частини до присутніх звернувся єпископ-помічник, Протосинкел Київської Архиєпархії УГКЦ Владика Йосиф Мілян, який розповів про віддану та успішну працю Йосифа Сліпого на посадах ректора Львівської духовної семінарії та Богословської Академії. 

До програми наукового симпозіуму увійшли доповіді  Отця, доктора Івана Дацька, президента Інституту екуменічних студій – «Йосип Сліпий: великий українець і церковний муж»; та Отця Тараса Бублика - наукового співробітника Інституту історії Церкви УКУ – «Патріарх Йосип Сліпий і проблема легалізації греко-католиків в Україні (1960-80-ті рр.)».

Екскурсію виставкою «Бути собою», яку підготував Інститут Історії Церкви Українського Католицького Університету,  провів протопресвітер Вінницького Протопресвітерства – Отець Микола Дуркалець. Виставка про життя та діяльність Патріарха Йосифа Сліпого вже  експонувалась в таких містах як Бердянськ, Дніпро, Маріуполь, Миколаїв, Херсон, Слов’янськ, Сіверськодонецьк, Кривий Ріг, Черкаси, Суми, Рівне та Луцьк.

Відвідувачі мають змогу у світлинах і документах ознайомитись із основними етапами діяльності патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого: провід Духовною семінарією та заснування Богословської Академії у Львові, переслідування радянською владою і перебування в таборах ГУЛАГу, обставини його звільнення та переїзд до Риму. Також експозиція висвітлює працю Йосипа Сліпого щодо розвитку культурно-освітнього життя українців у світі: створення Українського Католицького Університету в Римі,будівництво собору Святої Софії і поруч з ним пам’ятника Тарасові Шевченку тощо.

 Мистецьку програму урочистого заходу виконували вихованці Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька». Звучали музичні  твори Джузеппе Домініко Скарлатті, Дмитра Шостаковича та Йоганна Себастьяна Баха.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень