A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Вінниччина є лідером по кількості релігійних організацій старообрядницької церкви

Дата: 08.09.2017 09:17
Кількість переглядів: 357

 

7 вересня у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки та круглий стіл присвячені культурі та життю старообрядців Поділля.

Участь у заході взяли  начальник управління управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький, начальник відділу культурно-мистецьких установ управління культури і мистецтв обласної державної адміністрації Ольга Зелінська, правлячий архієрей Київської та всія України єпархії РСПЦ єпископ Никодим (Ковальов), представники Чечельницької районної  державної адміністрації та районної ради, науковці і краєзнавці.

В експозиції виставки представленні богослужбові та повчальні книги, ікони, хрести, одяг та побутові речі, які дають змогу познайомитись з унікальною культурою старообрядців.

В ході заходу представлено книгу доктора історичних наук Сергія Транця «Поділля. Традиційна культура та побут Російських старообрядців в ХХ – на початку ХХІ столітті».

У виступі Ігор Салецький подякував організаторам за змістовну та цікаву виставку адже, за його словами, -  «на території області з 2154 релігійних організацій та 80 національно-культурних спільнот -  громад старообрядців трохи більше десяти, тому дуже важливо доносити громадськості, популяризувати своєрідність традицій та культури даного релігійного та етнічного напрямку».

 Разом з тим Ігор Салецький запросив єпископа  Никодима (Ковальова) до участі у обласній Раді Церков і релігійних організацій, яка діє при облдержадміністрації та  акцентував увагу на діяльності Центру національних культур Вінниччини, - «де було б доречно представити і культуру старообрядців».

«Окрім того, гарним прикладом для усіх релігійних громад старообрядницької церкви є  релігійна громада храму Покрови Пресвятої Богородиці РСПЦ м. Бершадь, - наголосив І. Салецький, - «адже  є єдиною громадою, яка привела власні документи у відповідність чинному законодавству, і  таким чином є єдиною громадою РСПЦ, котрій розпорядженням голови облдержадміністрації повернено у власність храмову будівлю».

В рамках виставки проведено круглий стіл, на якому заслухано доповіді священнослужителів та науковців щодо розвитку старообрядницьких громад на Поділлі, їх історії та перспектив розвитку.

Серед доповідей варто виділити  виступ єпископа Київської та всія України єпархії РСПЦ Никодима (Ковальова),  який  зазначив, що В Україні старообрядці мешкають переважно в Вінницькій, Чернівецькій та Одеській областях, проте Вінницька область є лідером, як по кількості релігійних організацій старообрядців, так і по кількості старообрядницьких поселень.

Окрасою заходу також стали виступи архієрейського хору Київської та всія України єпархії РПСЦ.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень