A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

Міжнародний день ромів

Дата: 06.04.2023 15:30
Кількість переглядів: 66

Міжнародний день ромів започатковано на Всесвітньому Конгресі ромів 8 квітня 1971 року у Лондоні, на якому були присутні представники ромів з 30 країн світу. Делегати Першого міжнародного з’їзду ромів заснували Міжнародний ромський союз. Цього дня, вперше за багато століть, представники ромської національності оголосили себе самобутнім народом без єдиної території та визначили свої національні символи – прапор та гімн «Джелем, джелем».

В цей день, за традицією, роми у певний час запалюють на вулицях свічки, як символ єдності ромського народу, та спускають на воду річок вінки, що символізує нелегку долю народу.

06 квітня в ОУНБ ім. В. Отамановського відбулось відкриття книжково-ілюстративної виставки «Відомі роми на карті світу», яка присвячена  Міжнародному дню ромів. В заході взяли участь представники ромської громади, національно-культурних товариств та громадськість міста. Ромську спільнота представили: Володимир Григориченко голова Вінницької міської організації «Рома Поділля», Юрій Ригориченко – голова Вінницької обласної громадської організації «Чачуно алав» («Правдиве слово») та Наталія Сенченко – в.о. директора ромського шоу-театру «Андо шатро».

З нагоди Міжнародного дня ромів працівники бібліотеки ознайомили присутніх з книжковою виставкою, на якій представлено біографічні книги видатних людей світу з ромським походженням. Серед них відомі Чарлі Чаплін, Пабло Пікассо, Елвіс Преслі, Тоні Гатліф, Броніслава Вайс (Папуша), Ронні Вуд, Рані Романі та інші.  

З привітальним словом виступила заступник начальника Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Алла Ратинська, яка розповіла про історію походження ромів, їх першу появу у Європі та Україні, а також акцентувала увагу слухачів на  діяльності ромських спільнот Вінниччини та їх співпраці з управлінням.

Також учасники заходу вшанували пам’ять хвилиною мовчання лідера ромської спільноти, автора віршів та пісень, громадського діяча та патріота України, голову Вінницького регіонального центру культури та мистецтва циганського народу «Девлеса, ромале!» (З Богом, цигани!») – Андрія Сенченко, який у серпні 2022 року пішов з життя. На завершення заходу присутнім було запропоновано послухати вірші Андрія Сенченка та переглянути відеофільм з виступом циганського шоу-театру «Андо шатро».



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень