A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

На Вінниччині вшановується пам’ть жертвам Голокосту

Дата: 22.09.2021 13:31
Кількість переглядів: 153

28 вересня 2021 року  виповнюється 80 років від початку трагедії Голокосту на українській землі. Катастрофа Голокосту десятиліттями замовчувалася, викривлювалася за часів тоталітарного режиму і навіть до сьогоднішнього дня до кінця не розкрита. Практично на всій території сучасної України є місця, пов’язані зі знищенням нацистами єврейського населення. Тривалі роки після війни чимало таких місць, розташованих у віддалених ярах, лісах, полях та піщаних кар'єрах, залишаються непозначеними та занедбаними. За часи своєї діяльності благодійний фонд «Християни за Ізраїль – Україна» профінансував встановлення більше 50 меморіальних знаків на місцях масових поховань євреїв, перетворюючи їх на місця інформації та пам'яті.

Так, 15 вересня 2021 року, у селі Бондурівка Чечельницького району, спільно з територіальною громадою відбулось відкриття пам’ятного знаку жертвам єврейського населення, депортованим з Буковини та Бессарабії, які загинули мученицькою смертю від рук нацистів на бондурівській землі, під час Голокосту.

На відкритті були присутні керівники громади та представники Міжнародної організації «Християни за Ізраїль» із Нідерландів, місцеві жителі, свідки подій, небайдужі громадяни Вінниччини, представники єврейських громад.

Мітинг відкрила голова Чечельницької громади. Своїми дослідницькими матеріалами поділилася Фаїна Винокурова – заступник директора Вінницького державного архіву, дослідниця Голокосту на Вінниччини, яка все своє життя присвятила вивченню цієї жахливої сторінки історії єврейського народу на Вінниччині.

Кейс Кант, голова правління Міжнародної організації «Християни за Ізраїль» із Нідерландів, звернувся до присутніх зі словами підтримки та надії: «Бог не полишив Свій народ. Не дивлячись на страшну трагедію, єврейський народ продовжує своє існування. Всевишній через пророків передрік, що його народ поступово повернеться до життя. Він обіцяв, що оживить його і поверне у рідний край, аби він оселився там. І сьогодні є чудова надія на майбутнє для Ізраїля і всіх нас… З глибокою повагою ми вшановуємо пам’ять усіх загиблих. Пам’ятати й ніколи не допустити знову – це наш обов’язок перед мільйонами невинних жертв, це наш обов’язок перед майбутніми поколіннями».

Молитву за загиблими мученицькою смертю в часи Голокосту провели представники Бершадської єврейської релігійної громади, після чого було оголошено хвилину мовчання.

Встановлений меморіальний знак має послужити черговим приводом, аби усвідомити жахіття, що несуть у собі війна, насильство, людська ненависть. Люди мають пам’ятати про Голокост, аби страшні акти геноциду більше ніколи не повторилися.

    Директор музею Голокоста м. Вінниця

    Леонід Трахтенберг



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень