A A A K K K
людям із порушенням зору
Вінниччина Релігійна та Міжнаціональна

16 лютого - День Незалежності Литви

Дата: 16.02.2021 13:11
Кількість переглядів: 695

16 лютого 1918 року Литовська Рада під керівництвом Йонаса Басанавічюса одноголосно проголосила відновлення незалежності Литви як самостійної демократичної держави зі столицею у Вільнюсі. Вона була визнана 23 березня 1918 року кайзером Вільгельмом, однак лише у листопаді, після поразки Німеччини у Першій Світовій війні, був сформований перший литовський уряд.

Незважаючи на втрату оригіналу документу «Акт про незалежність Литви від 16 лютого 1918 року», який був юридичною основою існування незалежної Литви у період до 1940 року, у 1990 році Литва першою з радянських республік проголосила про свій вихід з його складу.

6 серпня 1989 року у Швеції пройшла зустріч, ініційована Верховним комітетом звільнення Литви, де було підписано документ, що задекларував  спільні дії задля відновлення незалежності Литви.

На перших демократичних виборах до Верховної ради Литви у лютому 1990 року «Саюдіс» отримав переконливу перемогу, а його лідер Вітаутас Ландсбергіс очолив парламент, який у подальшому отримав назву Відновлювальний сейм. 11 березня він одностайно прийняв акт «Про відновлення незалежної Литовської держави» (проголошеної 16 лютого 1918 року), припинення на її теренах дії Конституції СРСР і поновлення чинності Конституції 12 травня 1938 року. Крім того, перебування Литви в складі СРСР було визнано актом окупації, здійсненої відповідно до пакту Ріббентропа-Молотова.

11 січня 1991 року радянські війська захопили Будинок преси у Вільнюсі, ретрансляційний телевізійний вузол у Неменчине та стратегічно важливі будівлі у Вільнюсі, Шауляї та Алітусії. Оцінивши дії радянських військових як відкриту агресію, Сейм закликав громадян до опору.

11 лютого 1991 року Верховна рада Литви прийняла Конституційний закон «Про Литовську державу», яким засвідчила непохитність свого рішення вийти зі кладу СРСР. Події в Литві стали каталізатором процесу розпаду Радянського Союзу, що після Серпневого путчу того ж року в Москві набув незворотного характеру.

Між Україною та Литовською Республікою підписано низку двосторонніх документів що регулюються розширенням двосторонньої співпраці. Держави посилюють торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво. Литва продовжує залишатись найбільшим торгівельним партнером України серед країн Балтійського регіону.

 

Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації щиро вітає литовську  спільноту Вінниччини з Днем відновлення незалежності Литви та бажає міцного здоров'я, благополуччя, успіхів, миру і процвітання та подальшого розвитку українсько-литовської дружби!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень